Wednesday, December 31, 2008

Tak tahu mau cakap aper

Teman tak tau nak cakap aper dah...

Kome tengok jer ler sendiri kat sini...
Tengok sampai habis tau...

hehehehehehe....

Sunday, December 28, 2008

Eyeball QSO

Pertama kali teman dengor term nih masa teman ambik tandatangan untuk 9M2 di base 9M2SB - pak bahar. Sebelum nih, pada fahaman teman, bila rakan-2 radio lepak-2 da jumpa minum-2 dipangge tango-tango. Kalau ader perjumpaan kelab di pangge eyeball. Masa berlalu, makin ramai rakan radio yang teman jumpa, makin tebal log book dan makin lama on-air, baru la teman fahami yang maner satu yang benar, maner satu law, maner satu guideline dan maner satu jargon.

'Tango-tango' adalah bermasuk TT atau teh tarik. Teman minum nescafe tarik so term to tak bleh pakai la. hehehehehehe... kalau hanya perjumpaan kelab baru dikatakan eyeball, lepak-2 biasa tu dipangge aper pulak??? So teman prefer guna Eyeball, no mater what the event, kalau namer nyer geng-geng radio berjumpa dan minum-2 tu namer nyer eyeball. Semasa eyeball mesti la sembang-2. oleh yang demikian kita gelorkan sesi bertemu dan bersua muka selain di frequency di gelor eyeball QSO...

hehehehe...

Sebetuinyer, yang ateih tu cuma pelakuan teman yang tengah cuba nak merepek jer... kalau ader yang terima ok. kalau idak... idak ler teman makse kome terima... ate back to the original story...

Seperti minggu lepas, bandaraya Ipoh di datangi lagi beberapa rakan radio... ramai yang datang... dan yang paling teman tak sangka abg irham - 9W2RXG... aritu masa ke PD jenuh dah teman duk merapu ng dia dan kawan-2 terutamanyer dengan abg budin - 9W2RXZ dan abg ady 9W2BCT... dekat sejam lebih la kami duk merepek, merapu, Awek Thailand la, Awek Indon la... masuk hutan la... sale girl jual ubat KUAT tuk lelaki la... memacam lagi... pastu masa nak balik lagi duk merepek ng abg irham kat umah dia...

Tanpa teman sedari, ruper nyer brader nih pernah bertemu di udara perak semasa beliau di Ipoh...lama jugak la... mengisahkan hal anak dia yang kene langgo lari... mujur takder aper tapi sampe ke rumah budak yang langgor tu ler di turutnyer abg irham tu... masa tu kami berdua masih lagi 'haramis'...

Yang best yer, masa kami 1st time jumpa di bangi, idak ler kami perasan yang kami pernah QSO. abg irham udah teman balik baru dia teringat... yang teman lagi kritikal... masa dia sampai ipoh 2 minggu lepas tu, masa QSO kat reperter baru teman teringat... So teman ng selamba cabor abg irham datang ke Kelab Anje...hehehehe... dia kabo, bab eyeball nih dia pantang di cabor...so kuar la dia dibantu oleh cikgu khairul - 9W2LKE datang ke Anje... (jauh woo dari chemor tu ke Anje)...

Sembang-2 lagi, merapu-2 lagi kat anje... pulang la balik abg irham ke rhumah akak nyer di chemor tu... sambil meninggalkan sourvenior kat teman...
Sebuah lighter yang kali kedua dia beli untuk hari itu dan baru jer dua jam jer dia pakai... keh keh keh... letih kut brader kita nih... luper langsung pasai lighter dia tu... kalau abg irham baca post nih... teman dah qekah rokok tu tapi lighter tu teman bawak balik, bleh letak kat depan pc, lighter time buat keroje...

Thursday, December 25, 2008

25 Disember

Hari Natal (Krismas) merupakan perayaan menyambut kelahiran Jesus Christ di Bethlehem yang disambut oleh semua pengikut ugama Nasarani di dunia.

Perayaan hari Natal bermula dengan menghiasi pokok Krismas di rumah dan di gereja. Ahli keluarga bertukar hadiah pada hari Natal dengan meletakkannya di bawah pokok krismas. Teater Krismas, parti nyanyian keugamaan (Carol) akan diadakan.

Derma akan diberikan kepada golongan yang tua dan miskin. Secara tradisi, hadiah akan diberikan oleh Santa Claus kepada mereka yang memerlukan. Pada masa sekarang, perayaan hari Natal bersifat lebih komersial di mana gedung-gedung jualan akan berhias dan membuat persediaan jualan hari Natal semenjak awal Disember lagi. <Source>

Dilihat hari nih merupakan seolah-olah hari raya untuk raya untuk umat Kristian. Namun pada hakikat yang teman hadapi adalah hari seribu makna untuk teman.

Pada hari ini, 32 tahun dahulu ayahanda dan bonda melangsungkan perkahwinan mereka. Sebagai anak pertama dalam keluarga, teman sepatutnya try to cherish their happiers day at least dengan ucapan terima kasih sebab melahirkan teman. Namun teman cuma tahu peristiwa yang bersejarah ini selepas teman berusia 19 tahun. Iaitu semasa anniversary deme yang ke 24.(Teruk punyer anak...)

Tarikh ini juga merupakan tarikh keramat yang paling sedih dalam hidup bonda teman. Pada tarikh ini juga setelah genap 30 tahun deme bersama, tiba la masa deme berpisah. Ayahanda teman menghembuskan nafasnyer yang terakhir pada 25/12/2006 jam 5.30 pagi ketika dalam perjalanan ke hospital. Terasanyer lah syahdu teman tgk muka bonda teman masa tu. Nak teroyak dah takder ayor mata. Arwah dipilih untuk meninggalkan kami pada hari ulang tahun perkahwinan. 30 tahun bagi teman adalah tempoh yang lama dan ia berberkas hingga ke hari ini.

Hari ini genap lah 2 tahun arwah telah meninggalkan keluarga kami. teman hanya mampu berdoa agar arwah ditempatkan di golongan orang yang baik-baik.... Al fatihah....

Ayah...

Tidak sempat diriku...
Memohon sejuta kemaafan...
Kerna ku tahu...
Diriku ini adalah anak yang degil...
Tak mendengar cakap...
Tak mahu terima nasihatmu...

Ayah...

Tidak sempat diriku dulu...
Menyelesaikan lagi permintaanmu...
Kerna kealpaan ku...
Terlewat mengawini isteriku...
Yang amat kau sayangi...
Seolah-olah anakmu sendiri...
Akhirnye aku berkahwin...
Tanpa kelibat dirimu melihatnya...

Ayah...

Sehingga kini diriku tidak sempat lagi...
Mengubah nasib diriku...
Masih lagi bergelumang dengan perjuangan...
Perjuangan yang tak kelihatan penghujungnya...
Perjuangan yang hilang serinya sejak ayah tiada...

Ayah...
Maafkan dosa anakmu ini...
Jika ada kesilapan yang tak terbayar...

Sesungguhnya diriku tak pernah menyatakannya...
Anakmu ini menyayangimu...
Merinduimu...
Menghormatimu...

Cuma doa yang dapat anakmu ini curahkan...
Untuk Ayah yang telah pergi...


Wednesday, December 24, 2008

Kalau Marah Pun

Teman nasihat la pada rakan semua...
Terutamanyer yang keroje dan ader boss...
Kalau kome marah pun ng boss kome...
Jangan la kome bagi deme hadiah camni...



















Haram Woooooo....

Tuesday, December 23, 2008

Mari Belajar Memukat

Rupernyer ilmu teman...Untuk memukat rakan-2 eyeball masih ditahap junior lagi...Tengah teman di kayor...Terdengor Cikgu Azmi (9W2ACB) QSO...Ingat dengan saper...Ruper nyer abg zahari (9W2ZHK) daripada Kulim...On the way ke Cameron Highland daripada Melaka...Teman penah nyembang ng abg zahari nih bulan sudah...Dia kater tak bleh singgah sebab nak cepat balik ke Kulim...Ruper nyer hari nih dia tgh cuti...Teman tak tau...Tetiba pak lope masuk dah trus kabo dia ader di Simpang Pulai...So abg zahari kene berenti minum-2 ng rakan di Ipoh...Keh Keh Keh...Tak bleh lawan woo Pak Lope nyer pukat...Halusnyer lubang...Kompen tak bleh lepas nyer...So ini la hasilnye....

abg zahari - 9w2ZHK (berbaju biru muder)
di samping 2 rakan SWAL yang baru abis periksa
yang baju kuning...???
itu la Pak Lope 'Still Alive'...

p/s kene menuntut lagi ng pak lope nih...

Kenduri 9W2HBC

hehehehe...
Post nih bunyi macam abg anip kita yang kenduri...
Rupernyer adinda nyer yang melangsungkan perkahwinan...
Kalo kome bace post nih...
Ader kabo abg anip kita nih macam pahlawan...
memang betui pun... tgk kat bawak nih...

tui tak teman kabo...
cuma takder keris jer...
yang ader antenna rubber duckie...
hehehehe...

Monday, December 22, 2008

"Radio Hams" Film

lepas duk cari shot dalam majalah 3 semalam...
terjumpa lak satu movies yang menarik...
tentang radio amator...
saksikanlah



layan jugak....

Sunday, December 21, 2008

Ham Radio di Majalah 3



Jangan jeles yer kawan-2 yer...
Teman ng big bro masuk Telebisen semalam...
Hehehehehe...

The rest




Thank to AwanPawaka for uploading the video...

This week eyeball

Sepanjang minggu nih, bandaraya Ipoh dikunjungi beberapa station radio amator. Teman sempat berjumpa dengan beberapa rakan... Terutama yang datang dari pantai timur...Pada 15/12/2008 (Isnin) sempat QSO dan berjumpa ngan Pok Nik Sin (9W2PNS) dari Kuala Krai... Berkunjung bersama lawatan sekolah harmonik nyer...


Pok Nik Sin (9W2PNS)

Pada 18/12/2008 (Khamis) lak... 5 buah kereta daripada PUTRA melalui Ipoh untuk ke Cameran Highland. Ustaz Najdi berjaya memukat deme minum kat Capati Corner... Berjumpa la teman dengan 9W2RCM - Pok Su In, 9W2WCL - Cikgu Mir dan Abg Rizuan 9W2RZN... lagi 2 tu tak sempat tanyer callsign...



Tengah hari tadi (Sabtu 20/12/2008) ... sempat menunjuk arah kepada 2 station iaitu 9W2HLK Abg Azmi dari Melaka dan 9W2SKT Abg Sa'ari dari Kuala Terengganu... teman cuma sempat jumpa Abg Azmi jer... malam tadi lak... teman jumpa ng brader Joe (9W2WEY)...

Peh ramai jugak yang datang... selain daripada rakan-2 PUTRA dan Abg Joe...deme semua pegi ke Lost World of Tambun... dah makin famous rupernyer tempat nih...macam nak kene gi try jer...hehehehehe...

ARRD08

Hehe...udah seminggu rupernyer teman hutang report teman pegi ARRD...bukan aper...idea tuk buat writing tengah kering...dan akhirnyer tiupan dari telebisen teman dimana visual teman tgh belek antenna dengan big bro muncul di kaca telebisen baru la semangat tu timbul balik...

Malam 12/12 tu teman masih godek-2 blog, schedulekan post dan update maner- fail yang patut... sedar-sedar dah kui 5.30 pagi...teman pun capai la bantai lolap kan mato sekojab...(nak gi N9 kono practise cakap dulu)... sebab teman takut kene sembur lagi ng big bro...mate automatik jer bukak kui 6.45 pg... bangun, mandi, buh golek ketiak, kuar umah dan trus ker anje... tunggu hj din (9W2PTT)... pekene segelas ayor.... ngam-ngam kui 7.30pg hj pun sampai... trus gerak ke umah big bro...

Tarak cakap banyak... gerak terus ke PD... mata betui dah lebam ngantuk tapi cerita kisah silam Hj Din menyebabkan mata teman terus terbukak sampai ke RNR Sg Bernam... Pekene burger baru la teman zzzZZZzzzZZZzzz (siap ader okestra lagi).......... sedar-2 dah nak sampai bangi...contact JAT (9W2PGN) kat simplek V32, guide jalan untuk ke tempat nak park kete...

Lepak ng geng-2 bangi, siap dengor abg ady 9W2BCT merepek pasai Thailand ng Indonesia...kami trus gerak ke PD... Teman kene sack ke kete abg budin 9W2RXZ...hehehehe...
biasa la teman dengor deme sembang lebih kurang tapi yang lebih nyer teman zzzZZZzzzZZZzzz jer...

Sampai ke banglo, register dan start snap gambo...



Singgah mandi kat service apartment dato megat... sambung sesi malam dan sesi pencarian tempat tiduq bermula...dan dapat sambung balik zzzZZZzzzZZZzzz....

Esok gerak sampai bangi, tukor kete, pegi puduraya dan balik ke Ipoh... thanks zam (9W2VAA)

PENGALAMAN...

finally dapat jumpa rakan yang pernah QSO tapi tak pernah bersua muka...perjalanan majlis...ok, mungkin bleh brush-up sikit especially bab masa bg tag tu... kalau dapat awai lagi ramai kenalan teman dapat...for some people... this ARRD is more about... the biggest tango-tango event... teman tak sempat tangkap callsign rakan yang bersama ng 9M2LC tu... pendapat beliau, ARRD nih hanya perlu seseorang nak organize sahaja...tentatif and the agenda...pepandai korang la nak buat aper...just let them mingle around...any way thanks to 9M2PD and 9W2PD for organizing such event for us...thanks for the hardship being done by you'll... hopefully there will be another ARRD next year...maybe in ipoh??? maybe in kota bharu??? maybe in segamat or maybe in Alor Star... how know???

Thank you to 9W2YZU, 9W2PRO, 9W2CBL, 9W2BSR and 9W2AFR for the picture sharing...camera teman abis bateri lak aritu...

Ham (Part 2)

Namun disebalik cerita pada post yang lepas... terdapat juga rasionalnyer...penulis asal artikel tersebut kemudian mendapat satu email yang boleh dikatakan satu fakta tentang bagaimana wujudnya perkataan 'HAM' itu...

The information posted by Gopan Ravi into vuhams@egroups.com provides the most realistic explanation of the term "HAM". With due acknowledgement to Gopan Ravi, I would like to share it with all of you! Here goes the story:

<<<<<<>>>>>>

Have you ever wondered
why
radio amateurs are called "HAMS"?

Well, it goes like this:

The word "HAM" as applied to 1908 was the station CALL of the first amateur wireless station operated by some amateurs of the Harvard Radio Club. They were ALBERT S. HYMAN, BOB ALMY and POOGIE MURRAY. At first they called their station "HYMAN- ALMY-MURRAY". Tapping out such a long name in code soon became tiresome and called for a revision. They changed it to "HY-AL-MY", using the first two letters of each of their names. Early in 1901 some confusion resulted between signal from amateur wireless station "HY-ALMU" and a Mexican ship named "HYALMO". They then decided to use only the first letter of each name and the station CALL became "HAM". In the early pioneer days of unregulated radio amateur operators picked their own frequency and call letters. Then as now, some amateurs had better signals than commercial stations. The resulting interference came to the attention of congressional committees in Washington and Congress gave much time to proposed legislation designed to critically limit amateur radio activity.

In 1911, ALBERT HYMAN chose the controversial WIRELESS REGULATION BILL as the topic for the Thesis at Harvard. His instructor insisted that a copy be sent to Senator DAVID L. WALSH, a member of one of the committees hearing the Bill. The Senator was so impressed with the Thesis that he asked HYMAN to appear before the committee. ALBERT HYMAN took the stand and described how the little station was built and almost cried when he told the crowded committee room that if the BILL went through they would have to close down the station because they could not afford the license fee and all the other requirements which the BILL imposed on amateur stations. Congressional debate began on the WIRELESS REGULATION BILL and little station "HAM" became the symbol for all the little amateur stations in the country crying to be saved from the menace and greed of the big commercial stations who didn't want them around. The BILL finally got to the floor of Congress and every speaker talked about the "....poor little station HAM." That's how it all started. You can find the whole story in the Congressional Record. Nation-wide publicity associated station "HAM" with amateur radio operators. From that day to this, and probably until the end of time in radio; and amateur is a "HAM."

Diharap sedikit perkongsian ini dapat membuka mata kita sedikit tentang sejarah radio amator itu sendiri...

Friday, December 19, 2008

ARRD review on TV3

Information fresh nih...

Kome tgk la kat teman masa kat ARRD nnt kt TV3...

Di Majalah 3 pada 20/12/2008 (Sabtu) 9.00mlm...

Saper bleh rakam... tolong rakam tuk teman skali...

heh heh heh...

p/s kut kut ader gambor perut teman masuk telebisen nuh...
thanks kembang...bagitau type error

Thursday, December 18, 2008

Ham (Part 1)

Beberapa hari atau minggu yang lalu...teman ader berbual dengan pak lobe, big bro-en peihong, dan beberapa lagi rakan kelab anje...dulu teman ingat the word ham radio mean amator radio station... ruper-2 nyer ader sejarahnyer the 'HAM' itself... yang teman dengar dari perbualan pak lobe ng big bro... so teman rasa nak study sikit pasai the history of the word 'HAM' dalam radio amator nih... so untuk rerakan baca sama teman kopi and teh kan dalam post ini...

The reason why an amateur radio operator is called a 'ham' is not known. Some relate these three letters (HAM) to the names of three great radio experimenters. They are- Hertz (who practically demonstrated the existence of electromagnetic waves in 1888), Armstrong (who developed a resonant oscillator circuit for radio frequency work) and Marconi (the 1909 Nobel laureate in Physics, who in the year 1901 established the first transatlantic radio contact).

Some people believe that when the young and inexperienced radio enthusiasts began to venture on air with crude spark transmitters based on vehicle ignition coils, their Morse code transmission must have been pretty poor and professionals dismissed them as 'ham fisted'!

While others have their own version; according to them during the earlier days of radio communication, government stepped in to conquer short-waves and allowed the radio amateurs to operate only on certain frequencies; thus the frequencies of amateur radio stations were sandwiched like a 'ham sandwich' and so amateur radio operator came to be called a 'ham'.

Another speculation is that the word "HAM" stands for " Help All Mankind" as reflected in its service towards people in distress during natural calamities, disasters and civil emergencies!

"Ham: a poor operator. A 'plug'."

That's the definition of the word given in G. M. Dodge's The Telegraph Instructor even before radio. The definition has never changed in wire telegraphy. The first wireless operators were landline telegraphers who left their offices to go to sea or to man the coastal stations. They brought with them their language and much of the tradition of their older profession. In those early days, spark was king and every station occupied the same wavelength--or, more accurately perhaps, every station occupied the whole spectrum with its broad spark signal. Government stations, ships, coastal stations and the increasingly numerous amateur operators all competed for time and signal supremacy in each other's receivers.

Many of the amateur stations were very powerful. Two amateurs, working across town, could effectively jam all the other operators in the area. When this happened, frustrated commercial operators would call the ship whose weaker signals had been blotted out by the amateurs and say "SRI OM THOSE #&$!@ HAMS ARE JAMMING YOU."Amateurs, possibly unfamiliar with the real meaning of the term, picked it up and applied it to themselves in true "Yankee Doodle" fashion and wore it with pride. As the years advanced, the original meaning has completely disappeared.

There is a continuing debate on what the activities carried out by radio amateurs should be called. Some radio amateurs complain that the terms 'ham radio' is derogatory, and some even object to being called 'amateurs' on the ground that this may be taken to imply 'amateurish', but in fact nowadays amateur radio communication system is of more than the professional standard. Today, with most traffic sent by machine telegraphy or data communication, it is observed that there are fewer professional stations availing these facilities and Morse code heard on the amateur radio bands is of more than the professional standard.

Oleh yang demikian dapat dirungkaikan bahawa perkataan HAM tu datang bermacam fahaman... ada yang berdasarkan 3 tokoh sains yang mengkaji komunikasi gelombang radio dan ada juga sebab sebab makanan. Dan macam-macam lagi...

bersambung....

Wednesday, December 17, 2008

Alfatihah

Berita yang agak mengejut kepada semua anak seni...
Pelakon Nasir P. Ramlee telah kembali ke rahmatullah...
Pada 17/12/2008 jam 5 petang tadi...
Allahyarham menghembuskan nafas terakhir...
Akibat daripada serangan jantung dan kencing manis...

Sama-2 lah kira berdoa agar Allahyarham dicucuri rahmat...
Dan diletakkan di sisi orang-2 yang beriman...

Alfatihah.....

Hari yang selamber

Kalau nak kira diari, ni kirakan teman nyer diari hidup teman hari nih. Bermula dari 2230 setelah semalaman merehatkan diri, teman updatekan blog sendiri dan di anje-online.sambil duk upload beberapa item kat web member dan updatekan patch-2nyer.teman try la tiduq dlm kui 0700.tapi dikejutkan oleh mimpi yang terlalu indah.bangun dan mandi dan kuar opis dlm jam 0830 pergi berjumpa ng kontraktor potong rumput untuk settle rumput umah big bro. lepas tu lari ke stadium untuk ucap selamat kepada rakan yang ke pergi bertempur di medan RAE. lepas pekene nasi lemak ng nescafe tarik teman chalo balik ke opis teman untuk truskan kerja-kerja teman.

Sempat QSO ng big bro tentang status rumput peliharaannyer...(hehehehe). lepas tu teman QSO lak ng cikgu faizul 9w2DTL, sambil mengimbau kenangan setahun yang lalu, masa tu teman yang gi ambik RAE dan Cikgu Faizul terpaksa menjaga Ipoh tuk rakan-2. Bukan aper beliau terasa seriau ditinggalkan demikian sebab last time dia kene sembor ng sorang rakan tu kat Jalur nan Lebar.

Teman meng'offer'kan diri, kalau beliau pangge teman akan jawab.hehehehe...takut disembur tanpa alasan yang munasabah mahupun munasarawak. dalam jam 1000 teman sampai ke opis dan meneruskan kerja-2 yang tertunggak tadi...heh heh heh...

Melihat jam di dinding dah menunjukkan 1200. abis keje dan trus lari memantau proses penebasan rumput di umah big bro, en peihong...tengok masih dalam awal-2 kerja so teman lari ke kelab anje mencari ayor segelas dua. dalam jam 1300 dpt panggilan menyatakan kerja potong dah selesai. lari balik sana dan tunggu en peihong sampai untuk menyelesaikan bayaran upah kroje.

Teman balik ke umah sambil duk godek sane sini, tak sedar jam dah kui 1530. patut la kruk kruk perut teman nyanyi lagi dangdut.hehehe...beli nasik, makan sambil tgk citer heroes sambil QSO ng cikgu Faizul yang takut keseorangan tu (hehehe, jangan mara nyer cikgu...),9W2MNR en nabil dan big bro, en peihong yang OTW balik ke umah MIL dia (mother in law) ader kenduri doa selamat... citer pasai camne nak update blog using phone email client. peh makin canggih zaman sekang nih... mobile blogging... best-best...

dah kui 1430. teman teringat ader mende nak punggah kat opis lama... abis berterabo balik kerhoteh yang teman dah susun ala kadar dulu...abis tu sambil dengor kawan-2 QSO kat 9M4RIP, sampai la bateri abis, QSY lak ke 9M2RKV teman masih lagi menaip diari yang amat la boring nyer nih... sebab aper boring... sebab teman tengah boring...nak korek idung, dah takder dah bijih yang tinggai... kang teman guna kan teknik si Janggut (abg kepada Salem), mau melekat bau kat jari sampai malam karang... so teman type jer aper teman rasa dan nak cakap kat sini... harap kome pun akan same boring macam teman... bye bye... nak gi ASJ jab...

p/s dari tadi ke ASJ nyer... kang abis lak rokok teman nih...

*ASJ---amanah saham jamban

Jumpe jer gua....

Aper ke susah benor kome nak kaji mende tu...

Kome jumpa jer ng teman...

Teman kabo siapa dia tu...

Dia tu dulu lecturer teman...

Ajor subjek Social Science of Human Being...

Dia ngajor sampai la dia sendiri tak bleh paham pasai manusia...

Ingat bleh survive kat darat...

Alih-alih jadi camtu...

Sian.......................
hehehehehe.........

I WANDERED LONELY AS A CLOUD

I wandered lonely as a cloud
That floats on high o'er vales and hills,
When all at once I saw a crowd,
A host of golden daffodils;
Beside the lake, beneath the trees,
Fluttering and dancing in the breeze.

Continuous as the stars
that shine and twinkle on the Milky Way,
They stretched in never-ending line
along the margin of a bay:
Ten thousand saw I at a glance,
tossing their heads in sprightly dance.

The waves beside them danced; but they
Out-did the sparkling waves in glee:
A poet could not but be gay,
in such a jocund company:
I gazed - and gazed - but little thought
what wealth the show to me had brought:

For oft, when on my couch I lie
In vacant or in pensive mood,
They flash upon that inward eye
Which is the bliss of solitude;
And then my heart with pleasure fills,
And dances with the daffodils.

Kepada Pejuang RAE

Kalau kome macam nih2 3 minggu yang lepas...

Mesti kome dah macam nih bile nak pegi esok...

Tapi takper kome still boleh macam nih masa jawab soalan tu nnt...

Takpun bawak nih masa exam...

Aper pun teman ucapkan selamat berjuang kepada seluruh bakal pemegang lesen radio amator seluruh tanahair Malaysia ini... Teman doakan kome berjaya... See you all on the band...

Tuesday, December 16, 2008

Nekad

Teman nekad...
Lepak kat sini...
Tuk Cari Ilham...
Bye bye semua...


p/s tell lola i love her...tell lola i need her...

Aaaaargh....


Apa sudah jadi sama gua ni...
10-tion satu macam je...
Nak kater lampu caffein menyala---idak pulak...
Nak kater kurang pengambilan kas-kas---tadi dah ke wongge...
Eeeeerkkk... sakit pala lak....
Macam ader mende tak bleh nak kuar...

Monday, December 15, 2008

Berita Sedih...

Teman mendapat satu berita sedih...
Seorang rakan teman...
Beliau dulu rakan sebilik...
Ketika menuntut di universiti (UKL) dahulu...
Telah ditemui mati...
Mari lah kita sama-sama berdoa...
Agar rohnyer selamat daripada siksaan...

News here...









p/s....ukl---->universiti kerajaan laut

Tak bleh tahan...

Mata teman berpinau dah...
Ingat nak trus jer buat report...
Tapi badan teman terlalu letih...
Sambung balik tiduq la kut...
Cuma beberapa gambar dulu tuk intro kome...


ID Tag to all...
Orang yang pegi jer yang DAPAT...

Ni teman tak beli... sebab member-2 yang beli...
Ader 2 pieces je masa Flea Market tu...
Dan dua-2 diborong kawan satu kete ng teman...
So saper tak pegi kompem tak dapat beli...
Sebab harga BAAAAAIK punyer...


Cukup kut bakar line sikit-2...
Teman tak dapat snap banyak gambor...
Sebab bateri tetiba jer kong...
So coming weeks...
The technical talk we be on the market...
Bila dah release nnt...
Teman kabo-2 kat kome...

p/s... rugi wo... selain jumpa Otai-2... dpt jugak jumpa serikadi-2 radio amator yang bleh tangkap leleh nyer....hehehehehe...

Saturday, December 13, 2008

Letihnyer....

Letihnyer badan gua....
Ini hari runner saner kemari...
Lepak satu rumah...
Ader dia jamu beer...
hehehehehe....
Ginger Beer la...
Dah dekat 3 jam...
Buntut teman asyik mencarut jer...
Mujur tara bau nyer...
Hehehehehe...

Esok teman nak PD...
Follow itu ARRD...
Bawak camera tangkap gambo sambil berdiri...
Harap tahun depan deme buat lagi....
Boleh pergi lagi...
Tangkap gambo ng otai-2 sbelum deme pergi...
Kalau dah takder nnt rasalah rugi...
Jangan lupa gosok lah gigi...
Tidur malam jangan keluar air lior basi...
Nanti semua orang akan lari...
D D D D E E E E....
Ape lagi...
Esok nak gerak kui 7.30 pagi
Tidor dan Mimpi....
.............................................ZzzZzzZzzZzz...............................

Soalan RAE...

Teman dapat dari blog sorang rakan 9W2IPT...

So kepada yang nak ambik exam bleh try soalan nih...

http://fakap.net/drop/files/SOALAN_RAE_MALAYSIA.pdf

Teman dah bawak ke kelas RAE di Rumah Wakaf Part...
Setakat Hari Jawapannya dah ke soalan 51...
Nnt teman akan post kan jawapan kepada soalan-2 tersebut...

Selamat mencuba....

Friday, December 12, 2008

Masih ada....

Previous post teman, menyatakan yang teman pergi membantu PARTS, membuat pameran di Surau Merah, Kg Ara Parit....

Sebetui masa mula sampai, teman dan tepuk dahi, aper hal nyer dalam sibuk orang nak sembelih lembu dah kerbau nih ader la orang buat pameran...

Tapi demi menjaga nama baik PARTS, teman teruskan juga pameran...

Tapi aper yang teman nak ulas kat sini bukan sebab pameran tu lagi... tentang sesuatu yang dah lama teman tak rasa... sense of teamwork...

berlegar-legar di ruang akhbar, internet dan blog menyuarakan betapa mereka risau akan masa mendatang melihat generasi baru mungkin akan terlupa akan adat istiadat melayu, lupa aper itu erti gotong-royong, lupa aper tu semangat kemasyarakatan dan lupa asal usul meraka...

terus terang teman kabo... teman nih dah masuk kategori pemalas... malas nak join gotong-royong... malas nak turun serta dengan acara sembelih... seolah-olah teman sengaja mengeluarkan diri dari khariah kampung teman duduk sekang... bukan aper... sebenarnye teman kecewa dengan orang AJK surau...Mereka telah seolah-olah menjadikan surau khariah teman tu tempat politik dan mencari glamor... the thing that i hate the most... lupa kan hal tu...

tapi bila teman tgk sendiri aper berlaku di surau merah tu... teringat zaman budak-2 dulu... selalu mengendeng kat majlis-2 di surau tu... tolong selagi bleh tolong... semangat tu ada...tgk anak-2 di khariah tu sibuk mengerojekan kepala kerbau tu... terdetik di hati... masih ader ker lagi anak2 begini di bandar2... masih ada ke lagi sukarelawan untuk bergotong-royong menyudahkan kerja-2 mencuci dan membersih kawasan selepas selesai majlis... yang ramai masa nak agih-2kan daging...kenapa harus jadi begini...adakah bila dah terlalu pandai belajo...terlalu membangun... kita jadi alpa dan lupa... wang ringgit bukan segala-galanya...jangan pikir kita boleh bayo semua mende...jangan lak satu hari nanti... kerja-2 menyembelih, potong daging,potong tulang akan dikontrakkan pulak... dah la tukang sembelih pun sekang dah ader tukang sembelih kontrak... letih........

bak kater sorang pakcik...time kenduri mmg la ramai...time kendara tgk...ader ntah idak orang lagi...silap-silap gaya tinggai tuan rumah jer...sedara mara pun cabut dulu...

teman harapkan teman dapat ubah kelaku teman nih... dan teman harap teman dapat meneruskan legasi gotong-royong nih agak tak lapuk di telan zaman....




harapan dan impian...

Pameran di Surau Merah, Parit


PARTS sekali lagi telah dijemput untuk mengadakan pameran radio amator. Kali ini pameran dibuat di Surau Merah, Kg Ara, Parit pada 9/12/2008 bersempena dengan Majlis Korban AidilAdha bagi kampung tersebut. Usaha yang ditunjukkan oleh En. Megat untuk menambahkan ilmu kepada penduduk kampung terutama di kalangan Warga Belia di situ kami sokong dan cuba sedaya upaya kami mengadakan pameran yang simple tapi berkesan...

Walaupun teman dan nabil 9W2MNR agak kaget dengan keadaan tersebut, kami positifkan diri dan teruskan juga set bahan pameran. ruang yang diberikan agak kecik, kami berjaya juga menarik perhatian orang kampung terutama golongan remaja dan belia untuk mendengar penerangan daripada kami...

terima kasih tak terhingga teman ucapkan kepada faizul 9W2FTB atas bantuan belian menjayakan sama pameran tersimple penah teman buat...

Terima kasih juga kepada En Megat dan seluruh khariat Surau Merah, Kg Ara dengan 'warm welcome' yang ditunjukkan kepada kami. InsyaAllah andai dipanjangkan umur, kalau dijemput lagi, kami akan hadir lagi.







Thursday, December 11, 2008

Teman, Pak Lobe dan Reperter (Part 2)

Hari nih teman naik lagi ke bukit kledang...
Bersama dengan pak lope...
Setelah 2 hari mendengar audio dari reperter...
yang over-modulated tu...

Naik dalam kui 11.30 pagi...
sebab pak lope ader appoitment lepas lunch...
Sesampai jer di reperter...
Pak lope buka pintu besi dan terus adjust volume...
Teman terus jer capai handy dan buat ujian pancaran...
Rupernyer volume telah diset ke level 12...
So cuba rendahkan volume...

Setelah mencuba beberapa kali dengan rakan-2 dibawah...
pak lobe set volume ke level 8...
baru la ok quality audio dari reperter...
sambil setting tail-gate timer...
kami rileks dan bagi peluang rakan di bawah QSO satu sama lain...
Setelah puas hati dengan performance reperter...
Baru la kami turun...
Alhamdullillah selesai pun tugas teman...

p/s... kene naik juga hari tu... sebab abg zainal 9W2ZAE kene jadi NCS mlm tu...
Bila lagi nak dengor abg zack berceloteh masa net... asyik tengok dia ngayat awek jer...

'Pengumuman... 17/12/2008 brader saiful kita 9W2HKR akan menjadi net controller...'

Kita tgk saper kene lak lepas tu........

Wednesday, December 10, 2008

Diari Hari Ini...

Pagi : Pameran di Parit
Tengahari : Indahtronik aka kedai sayang
Petang : Yik Foong, eyeball ng 9W2UMT, Greentownmall
Malam: Kelab Anje
Tengahmalam : Blog sendiri dan anje-online...

Report lelain...
Tengah bikin wo....

Tuesday, December 9, 2008

Teman, Pak Lobe dan Reperter

This is a backdated report...

Sehari sebelum menyambut aldiladha...
Sambil jalan-jalan keliling Memory Lane...
Teman terdengar QSO dari pak lope...
Menyatekan beliau akan ke Bukit Kledang...
Nak tukor reperter...
Sebab bateri dah kong...
So kene tukor set yang kurang drain ampere...

So teman tak pikior panjang...
Terus jer set nak ikut sekali...
Rupernyer setelah lebih setahun...
Teman bergelar Ahli Radio Amator...
Dan dah bebulan2 lama nyer belasah 9M4RIP nih...
Tak pernah lagi menjenguk...
Rhuper maner reperter yang teman slalu belasah nih...

Dalam jam 2 petang...
lepas pueh belasah nasi wongge...
teman vrooom ke opis pak lope...
elok jer teman sampe...
pak lope tengak sibuk menyediakan gen-set dan battery charger...
serta reperter back-up untuk dibawa ke bukit kledang...

Dalam kui 2.30ptg tu...
Teman ng pak lope memulakan perjalanan ke atas...
Sepanjang perjalanan baru la teman sedor...
betapa stylonyer pak lope bwk mazda fighter...
mendaki bukit kledang...
jumpa la 2 selekoh yang abg Bud (9W2VEE) kabo dulu...
Kategori cornar maut nyer...

Sampai-2 ke upper kledang,
teman akhirnya dapat melihat sendiri...
dengan mata kepala teman...
ruper reperter 9M4RIP nih...
alhamdullillah sampai juga hajat teman...



lepas setting dan test audio...
bersama abg shahril 9W2RIL dan abg rakimi 9W2RKM...
Teman dan pak lope pun mula turun kembali...
On the way nak turun...
big bro 9W2AFR join the QSO dan kabo audio pecah sikit...
kami dah turun separuh jalan dah masa tu...
so kami set nak jumpa abg fariq kat anje...

masa kat anje baru sedar...
audio agak besar dan pecah...
over modulated bak kater abg rakimi...
ruper nyer tx nyer volume agak tinggi di set...
nak naik balik hari dah petang...
nak naik esok raya...

so pak lope pesan kat semua....
kalau time tx...
jauh kan handmic dari mulut...
dan cakap slow pace sikit...

overall...
walaupun sampai juga hajat teman nak tengok reperter...
tetap rasa tak sedap hati...
sebab rasa bersalah pulak bila audio reperter camtu...
so teman nekad akan ikut pak lobe untuk setting balik reperter...

bersambung lagi......

Monday, December 8, 2008

ARRD...

Untuk pengetahuan semua...
Teman akan ke PD pada 13 dan 14 Disember 2008
untuk join ini ARRD...

Tak mau nak ulas panjang...
Just wait for the report...
Tapi yang teman rasa best kat sini...
Itu pun disedarkan oleh rakan di kelab anje...

The highest committee members is 9M2PD and 9W2PD...
and the event will be held in PD (Port Dickson)

Macam dirancang-2 lak...
Hehehehehe...

p/s kebetulan yang amat ajaib...

Sunday, December 7, 2008

Bila....

Berikut adalah alat yang bakal digunakan...
Bila seorang cameraman dalam masa menjadi seorang kaki skodeng...

hehehehe....
















































Barangan ini bleh anda dapat dengan harga.... USD50
Bleh baca kat sini...

p/s nasib teman bukan kaki skodeng...
hehehehehe

Friday, December 5, 2008

Satu Undang-undang...

Regulation 21(1) of the Communications and Multimedia (Technical Standard) Regulations 2000 states that no person shall undertake or conduct any activity in designated skill area unless that person is certified. Amateur radio operator has been gazetted as a designated skill area category under the regulation, hence to operate and amateur radio station a person needs to have an appropriate proficiency and skill i.e. certified in this area.

p/s law nih... teman nyaris nak kantoi paper law kat uitm dulu... hehehehehe

Lost pieces...

some how i lost a piece of me...
knowing that....
can that lost piece be replace with a new one...
or the only thing that make me complete is the missing pieces...
or forever a piece of mine lost without any replacement...
left the empty space until the end days...

i don't know....

wallahualam bi sawab...
susah teman jawab...

Thursday, December 4, 2008

Sedap wo... Rendang Tok

Rendang Tok....

Ingredients
200g shallots
120g lemon grass
50g ginger
50g galangal
80g dried chilis
10g fennel
1kg beef, sliced into chunks
2 star anise
200g palm sugar, chopped
4 pieces of turmeric leaves, thinly sliced
500g coconut milk
5 pieces of lime leaves
100g kerisik or fried grated coconut
salt to taste
Method
1. If you´d noticed, there is no need for cooking oil. Heat a non-stick pot and put in the blended ingredients. Stir on medium fire.
2. Add in the coconut milk, star anise and palm sugar. At this stage, add a large pinch of salt too. Stir well.
3. When the mix starts to simmer, add in the beef. Allow it to simmer.
4. Finally, add in the kerisik and the turmeric leaves. Simmer until dry.
source: SIX, NST - 9th August 2008.

Takkan 1 hari 10 gb kut...

sedar tak sedar...
hari nih dah dekat 10 gb teman download....
tgk dah tinggai 5mb jer...
aper yang dpt.......



kene tunggu lak satu hari....
ish ish ish....

Wednesday, December 3, 2008

alamak....???

TIDAKKKKKK....

wajah ku telah dipertontonkan rupernyer....
walaupun cuma 10 kali....
heheheheh

tgk kat sini...

p/s nak email kat admin la.... anto gambo yang lebih terlampau kompow yer....

hehehehehehe.....

Monday, December 1, 2008

Kuala Lumpur Here I Come....

Lepas godek-2 blog sendiri dan rakan-2
tak sedar jam dah menunjukkan 4.00 pagi...
Trus teman bersiap untuk ke KL...
Teman sampai kt KTM dlm jam 4.45 pagi dan beli tiket ke KL...
Nak kuar RM10 tapi deme kabo, pagi nih nyer trip singgit jer
tapi sit tak dijamin...

Snap 2 3 keping gambo teman trus masuk gerabak...
Ingat nak lelap kan mata kejab
tapi sbb dah janji nak buat review
teman bangun balik n snap lagi beberapa gambo...
Interview beberapa orang dan baru la lelapkan mata...
Yang seribu kali hampeh ader la bebudak main aci kejo kat dlm train...
kalau tak pasai bebudak dah lama makan penampor teman...
hehehehehe...
Train agak lewat sampai,dalam setengah jam,
mungkin sbb gerabak lebih panjang dari sepatutnye....

Sebenor nyer urusan teman di KL takder la banyak,
nak review pasai teman nyer contract,
tolong renewkan insuran kete member dan reprint policy...

Lepas anto policy kat member teman,
dia offer anto teman sampai KL Sentral balik...
Selamat tiket LRT...

Naik balik train pulang ker Ipoh kui 1 ptg dan sampai tepat jam 4 ptg...
Walaupun badan letih
tapi agak enjoy sbb macam-2 lagi jenih manusia teman jumpa...

Banyak juga pro's rather than con's about the trip...
walaupun bukan gerabak seperti yang kawan teman gembur-2kan
(deme kabo akan naik komuter tapi uper nyer still guna trains biasa - diesel)
environment adalah jauh rasa lebih best berbanding kat puduraya tu...
sesiapa biasa pegi KL Sentral kome tau la camne rupernyer station tu...
Kepada golongan warga emas dan juga khususnya golongan wanita,
teman amat-2 galakkan naik shuttle train nih sbb ;

teman rasa selamat,
bersih,
tiada anasir ulat-2 tiket,
harga tiket dah ditetap,
risiko kene tipu amat lah rendah,
kakitangan KTMB yang agak mesra pelanggan,
lebih banyak pilihan pengangkutan awam di KL Sentral tu,
food court yang jauh lebih bersih dan selesa,
lalu-lintas di KL Sentral yang kurang kesesakan lalu lintas nyer...
dah macam-2 lagi la...

Teman rasa, bila shuttle train tu fully operational guna elektrik nnt,
perjalanan akan lebih lancar dan mungkin
menjadi pilihan utama untuk ke Kuala Lumpur...



So sesiapa nak try naik trains nih bleh rujuk kat Jadual kat bawah....


Jadual Perjalanan Shuttle Trains KL - Ipoh - KL
Jadual Harga Tambang

p/s bila lagi yer nak ke KL...

Mau Outstation wo...

pagi karang teman nak ke kl...
sambil ader krojer nak selesaikan...
nak try naik shuttle train ipoh-kl...
nantikan report teman...
hehehehe

p/s doakan teman bangun awai esok.... train paling awai kui 5 pagi wo....

Sekitar Kenduri 9W2HE

Jemputan kenduri telah ditunaikan...
Kawan-2 ramai yang datang...
So kita tgk gambo jer la....



p/s............................................lelap la pulak

Bleh tahan....


Ini la roper awek yang keme semua minta no tepon tapi tak dapat tu...
hehehehehehe....
amacam bleh tahan???

rujuk di sini.... (baca tang p/s tu)

hehehehehehe......

p/s kalau cik adik nih tgk blog teman atau kwn2 dia, kabokan teman mintak maaf sbb snap gambo tanpa kebenaran...nak contact teman, ader no dlm previous post...helo2 jer...
tekan ayat nampak.... hehehehehe

Sunday, November 30, 2008

Some thoughts.....


Dilarang bermotorsikal di sini atau di larang 'wikang' disini...

Creativity vs Vandalism

p/s gambor ni teman snap 19/11/2007...kome try cari kt depan CITIBANK Jalan Ampang... kut kut ader lagi...

Tuesday, November 25, 2008

Creative Jugak Deme Nih...

Nih Citer 13 November 2008 yang lepas....
Selepas teman tolong sorang cikgu beli laptop kat yik foong...
Sbb terlalu seronok ng keunikkan laptop dia tu...
Cikgu nih decide nak belanja teman makan...
Cuma kome bayangkan...
Umah teman kat ampang, beli laptop kat yik foong, dia ajak makan CHIKU-CHIKU kt chemor tu...
Nun kt ujung ipoh tu...
Tapi..... ape nak ader hal...dia bwk kete n dia yang nak belanje... ikut kater tekukor la....hehehehe

Lepas order ayor ng siakap 3 rasa....
Teman tetiba rasa tangki penuh...
lalu teman pegi la ke kayor...
Kat dalam jamban...
Teman tgk tulisan nih...
Walaupun masuk kategori vandelisma tapi teman rasa ianyer creative...


"Jangan Biarkan Najis Anda Di Lihat Orang Lain...
Nanti Kene Buasir Sampai Ketua (Sokmo)"

Teman terbelahak tgk msg yang cuba disampaikan...
Memang creative....

p/s kene 'double check' sebelum kuar kayor... kang tak pasai2 je kene buasir...hehehehehe

Sunday, November 23, 2008

Diari Hari Ini...

7.45 pagi : Bangun n trus mandi.

8.00 pagi : Start moto gi umah big bro, peihong@9w2afr.

8.15 pagi : Memulakan perjalanan ke SUK negeri perak.(lambat sikit jalan sbb nak abiskan rokok sbb dlm kete ayahanda tak bleh merokok)

8.30 pagi : Sampai di SUK dan daftar, ambik fail

9.15 pagi : Dengar ceramah

10.45 pagi : Sarapan di SUK

11.00 pagi : Sambung Ceramah

12.30 tengahari : Kene balik sbb kwn-2 dah tunggu nak ke kenduri kecuk (kene pegi sbb kenduri dulu dia datang, pastu nk tgk kakak ipar dia.Haliza Misbun,he3. Awie tak datang sbb banyak hey)

2.00 petang : Terjebak ng kwn2 sekolah nak tangkap gambo ng pengantin.

2.30 petang : Dapat juga larikan diri dari majlis sebab ader member nak 'rush' balik.

3.15 petang : Sampai kembali ke SUK

5.15 petang : Sesi KAMAR

7.00 malam : Sesi melantak kat Kluang Coffee Station. (ingat kat kluang ker???)

8.30 malam : Sampai kat kelab anje

8.35 malam : Balik umah baca blog

9.35 malam : Kuar balik gi kelab anje

2.50 pagi : Balik umah tulih post yang ini...

p/s : rasa cam nak demam.tapi banyak benor kroje tak siap lagi...
tiduq dulu la...

Tuesday, November 18, 2008

Panggilan Misteri.......

Hehehehe...

Ari nih dan seperti hari-2 yang biasa, teman bangun dalam kui 11 pg...(tidor lepas subuh)...
Baru nak godek-2 pc sbb tinggalkan untuk buat recovery harddisk yang corrupted, adik teman ketuk pintu katernyer nak print muka surat depan assignment dia... tgh2 bersiap nak kuar mandi tetiba perut berbunyi kruk kruk... terus teringankan nasi WONGGE (klu kome orang ipoh kome mesti tahu aper tu nasi wongge, kalau tak, bleh tanyer kwn-2 yg tahu dah trus belanja dia makan)......saip jer pakai baju terus capai kunci moto.....vroom pegi pekan, pegi makan nasi WONGGE....

Lepas makan teman truskan keje-2 teman, singgah-2 ke kedai, survey-2 aper yang patut dan balik ke umah... sambut panggilan sorang dua rakan (9W2ZLA, cikgu zizal yg utama nyer sbb dah lama tak nyembang dan jumpa ng cikgu yg asai dr parit nih) buat keje depan pc sikit...abg mat sony lak kabo dia boring... teman pun ajak dia ikut teman selesaikan sikit lg keje teman... singgah umah big bro Fariq, setting handy abg mat sony sbb tetiba handy dia mencarut cakap cina dan memory frequency nyer hilang... abg mat anto teman balik dan beliau balik umah untuk solat, teman trus start moto pegi menara ariffin...

sampai kt menara, ader la si suffian 9W2SUF bersama ng pak aziz 'filter dah kureng' (jangan marah yer pak aziz)... order mcm biasa. tgh lepak tu sambil kutuk-2 orang...hehehehe... dpt la teman satu panggilan misteri...... misteri sbb takder namer... yang ader kuar nombor aje... uper-2 rakan seperjuangan makan kuehtiaw kt kedai abg din kt stadium tu, abg shah 9W2SGN nk verify email address teman... ader mende menarik dia nak send.... KOME NAK TAHU APER DIA SEND...


tada.....................

ceh ampeh....
tapi takper sbb gambo tu lagi comei dr ikon teman yang asai... and atas permintaan abg shah juga teman akan letak ia sebagai gambo profil teman nnt....

hehehehehe... panjang tak intro.... kuat merepek teman nih...
any way thanks abg shah....

peristiwa bg gambo nih bukan pertama kali teman kene... kalau kome nak tahu kat bawah nih adalah gambo first teman dpt lepas menginternetkan nick dugong darat nih...


hehehe... amacam siap gerak-2 lagi....
(thank you abg latif for the picture... lama tui tak jumpa bro)

kay la kwn-2... badan dah hangit nih... nak gi bersiram jap....

p/s: ade beberapa gambo yg geng forum MFN.Net bagi kt teman... tapi gambo tu ngeri sikit... teman tak nak safe....

Sunday, November 16, 2008

What is Check-Net???

selepas bertungkus lumus setupkan portable net aritu, teman tetiba terpikior, what the hey kita buat check-net ni... so teman start la GOOGLE mencari what the hey is check-net nih... setelah dekat sejam 2 teman mengGOOGLE tak jumpa pun isu check net nih...(atau teman silap guna term) but for sure mende nih semua Amateur Radio Station in the world know about it...

Mungkin ade written in writing, what is the net is all about??? namun teman tak berapa nak jumpa so teman decide nak tulih sikit pasai net nih....

Kalau di tgkkan pada namer nyer... kita dah bleh agak aper maksudnyer...

  1. 'Check-Net' ini dibuat untuk mencari seberapa ramai station radio amator yang monitor di waktu net dijalankan...
  2. Di samping mendptkan seberapa ramai contact station, kita juga dpt mengesan sejauh mane pancaran station kita
  3. Kalau di repeater, kita akan dpt mengesan sejauh repeater dpt memancar dan menerima pancaran dan kemampuan repeater berkerja non-stop selama sekurang-kurangnya 1 hingga 2 jam (penting jika repeater hendak digunakan untuk bantuan kecemasan)
  4. Kalau di simplex, kita dpt mengesan sejauh maner pancaran dan penerimaan pancaran setup base station kita.
  5. Check-Net juga biasanya akan menyampaikan info-2 berkaitan aktiviti kelab dan persatuan. So para ahli akan mendengar net jika ingin memperoleh info-2 terbaru mengenai persatuan
Bermacam-2 cara dpt kita dengar bila seseorang net controller bertugas. Ada yang very fast NCS, ader yang bersantai-2, ader yang by the book, ader yang happy and havoc stail.

Teman penah dengor ader beberapa rule and regulation dlm mengendalikan net. Teman tak pasti ader written law atau act atau regulation atau amalan kebiasaan.(ader saper-2 bleh komen teman dengan suka cita ingin mendengar dan proses kembali).kalau ikut nih adalah cara sebetuinye mengendalikan net.

  1. sebelum memulakan net, jemput AJK tertinggi persatuan untuk menyampaikan info jika ada.
  2. membuka trafik net untuk station kecemasan.
  3. memanggil mobile station dahulu. jika ader base atau portable station jangan layan. mobile station adalah station yang paling mudah terputus hubungan. so untuk mengelakkan daripada beliau bermobil ke lokasi sukar, kita berikan laluan utama kepada station ini.
  4. kemudian memanggil station yang portable atau QRP station. station-2 ini mempunyai kuasa pancaran yang lemah atau kuasa yang rendah. oleh yang demikian kita berikan laluan kepada mereka.
  5. station yang seterusnya, baru la memanggil rakan yang berada di base station. oleh mereka nih statik dan kuasa memancar lebih besar, mereka diberikan laluan yang terakhir.
  6. cara check in bila laluan dibuka... '9W2DGG portable Check'. bila check in kita kene beritahu status kita samada Mobile atau Portable.
  7. Bila sudah diberikan laluan... yang pertama kita beritahu penerimaan kita terhadap NCS (RST report),Berikan Lokasi kita (terutama station jauh,mobile dan portable), Berikan info jika ada dan trus QRT. kenapa kene pendek dan short. sbb NCS perlu mencari ramai lagi station dalam sekian masa. jika banyak over mic, masa makin kurang untuk contact yang lain pula...
  8. Sesekali sepanjang net berlangsung, berikan info dan juga laluan untuk station yang kecemasan
  9. Diakhir net, jemput AJK tertinggi yang lain jika ader info tambahan...
  10. Tutup Net.
Peh, jenuh gak teman nulih... so far ini adalah dari kefahaman teman sendiri... jika ader otai nak komen atau nak improvise nukilan teman, amat-2 teman hargai...

tu saje dari teman.

p/s: agak-agak saper la yang kene jd NCS lepas nih... hehehehe....

Friday, November 14, 2008

Check Net di 9M4RIP

Tarikh : 12/11/2008

Masa : 21.50-23.35

NCS : 9W2RIL

QRA : Shaharil

QTH : Portable di Restoran Ehsan, Ampang Ipoh.

Tuesday, November 11, 2008

Cerita Rakyat

-->
Brader Roy ng Brader Pek adalah 2 orang kwn baik. Walaupun dari segi ruper paras deme nih jauh amat berbeza tapi keakrapan deme nih tak dapat disangkal oleh maner-2 kitab pengajian am tingkatan 6.

Namun demikian, setelah sekian lama berkawan, akhirnya sampai la masa mereka bertelagah… semua disebabkan satu peristiwa...

Roy dan Pek berjalan-2 ujung minggu kt sebuah pasar raya yang terkemuka di luar circuit pekan ipoh.(pd pandangan teman jer,sbb Greentown Mall bukan ke luar sikit dr pekan baru ipoh, pastu sbb geng-2 lumba haram kete 4 tahun dulu tak lalu depan GM sbb deme race dlm pekan jer, hehehehe)…
Sambil-2 duk nengok awek lalu lalang kat tempat deme lepak tu… ader deme nih terpandang satu awek… peh cun tak hingat nyer, ayu, bertudung, senyuman yang manis, tetiba senyum kt deme berdua… Pek yang mmg terkenal dengan kemachoan nyer mula bersuara,

Pek : ko tgk tu Roy, awek tu senyum kt aku…hai la kalau bleh buat bini, 19 hari setengah tak kuar bilik…

Roy : Tolong sikit, awek tu senyum kt aku la…. Kalau mcm nih nyer awek, jd bini aku, aku up lagi 4 hari jd 23 hari setengah tak kuar bilik…hehehehehehe….

Pek : Ko jgn Roy, ko ingat ko macho sgt ker awek tu nk senyum kt ko, lain la mcm aku nih, macho n bergaya…
Roy : Lerr ko nih, zaman dah berubah, awek sekang tak pandang macho-2 nih, deme cari yang comei cam aku nih….
sambil tersengih kerang busuk kt Pek….

Pek : Ye la comel… Macho lagi best la…
Roy : Comel lagi best la…

Pek : MACHO…
Roy : COMEI…

Cor : yang TUA…. Kome tgk balak awek tu….
(*abg cor nih watak tambahan jer)
Roy ngan Pek pun menoleh, tgk awek tu baik nyer duk berkepit ng balak dia yang dilihat 20 tahun lebih tua dari awek tu….

Roy dan Pek terus sayup memandang gelagat awek tu yang terkinja-kinja ng balak dia suh beli suar jeans LEVI’s…dan trus hilang dari pandangan mata deme berdua nih….

Lepaih tu deme pun bertentang mata dan…………..
Sambung balik telagah deme tadi……………

Pek : yang MACHO….
Roy : tak, yang COMEI….

Pek : tak, yang MACHO….
Roy : bkn, yang COMEI….

Dan seterusnya sampai la ke GM tutup….
Abg Cor yang td duk tgk deme bertelagah, trus blah kebingungan tgk gelagat deme berdua nih….

Tak lama lepas tu sampai la Ambulan untuk ambik deme berdua nih, ruper nyer pesakit Hospital Tampoi terlepas masa deme ditransfer kan ke Hospital Bahgia Tanjung Rambutan…

Abg Cor yang tgk dari jauh kejadian tu pun kene tangkap juga… sbb dia pun samer jer mcm deme nih….

HEHEHEHEHEHE….

Moral of the story….

Jangan reka cerita masa mata dah kuyu, baru lepas makan ubat seleseme, ubat batuk dan pada kui 4 pg…. memang merepek ng merapu jadinyer….

p/s Brader Roy adalah lakonan pelakon yang BOROI, Brader PEK adalah lakonan pelakon yang perut 6 PACK, dan abg COR adalah pelakon anak sulung.

Sakit Tekak...

Salam...

Masa mengeteh ng big bro, pak lope, anip ngan sorang rakan SWAL aidil, teman dah rasa sakit tekak dah. sakit bawah rahang... denyut-2 rasa nyer...
Dalam ati... nih kene minum ayor lebih nih....
Balik umah dalam kui 1 pg sambil-2 baca blog n layan blue ular sawa, sambil-2 teguk la ayor...
dah dkt 2 liter dah teman telan, rasa berdenyut main ketara...
Teringat pesan big bro 'takpun... mike gi cari jer DEQUADIN'
Betui jugak kater big bro...
Terus teman capai baju, sarung seluar (sebelum nih pakai kain pelikat jer....) capai wallet, start motor gi 7-11....ader tapi lain mcm uper nyer... DEQUADIN duk kt dlm bekas besi mcm tembakau cap nenas tu...nih tak bleh jd.... kuar 7-11 start motor gi esso lak... baru jumpa, tapi mak aih, kene beli satu kotak lerr pulak... takper janji teman dpt jugak DEQUADIN nih....



Arap-2 sok pagi ok ler...tak bleh tahan wooo....
pastu yang paling teman tak gemor nih....
tadi dah 2 liter ayor teman teguk, dah nak ke kayor jerr teman...
jumpa lagi....hehehehehe

Sunday, November 9, 2008

mak cakap 'JANGAN'......

kome mesti penah dengor iklan nih kat era.fm satu ketika dahulu...

"....nama saya JANGAN,mak selalu jerit JANGAN...."and the script continue....

kejadian 2 3 hari yang lepas banyak berkisar tentang JANGAN ni....
......................................................................................................................................................................

Sejak dari dulu lagi kita kerap didedahkan dengan tema 'yang dilarang lah paling suka dibuat'...
Saya percaya ader diantara kita sekurang-2nya sekali pernah melanggar arahan...
dan sbb suka-suki melanggar arahan lah...
wujudnye perkataan peringatan seperti JANGAN nih....
Agak2 betui tak??? Bleh terima ker???
Hehehehe...

"....yang menang akan jadi abang besar tak perlu gusar kiri kanan ader orang jaga...."

penah dengar lirik nih....Lagu Samseng dari kumpulan ahli fikir....
Teman bukan nak komen orang yang suka langgar JANGAN nih adalah samseng....
Teman nak komen pasai abg besar tu....
Selalu nye orang yang langgar JANGAN nih....
Akan terus langgar dan langgar lagi bila dia ader ABG BESAR....
Orang yang akan cuba lindungi dia bila dia langgar JANGAN....
So ABANG BESAR akan tolong nyer, walau macam maner sekali pun...
Dan bila orang yang langgar JANGAN nih kene tegur,marah,last warning ABANG BESAR mesti akan melentingnyer...
Pasai aper orang lain boleh kita tidak...
AKAI ADER KER???
Oh lupa...ABANG BESAR pun duuuuluuuuu..... selalu langgar JANGAN nih...
Sbb tu dia bleh marah...
Sbb duuuuluuuuu takder sape nak tegur,marah,last warning.....
tapi sekang dah ader.....
Dan pihak berkuasa dah pun ambik tindakan....
ABANG BESAR tetap nak marah...
Sbb dia rasa dia adalah undang-2 juga...
Dia pun nak bagi orang bawah-2 dia rasa macam maner langgar JANGAN...
Kalau tak, takkan pandai...
Kalau tak, nnt takder pedoman hidup...
Tapi yang pelik ader juga yang tak perlu langgar JANGAN...
Tetap ok....wahal lagi bagus dari yang langgar JANGAN nih dulu...
So.......???

Yang JANGAN tetap JANGAN.... so kenapa nak buat.....
ate lantak kome la.....

Wednesday, November 5, 2008

Ader Kawan Mintak Postkan Barang Dia

Item(s):Super Gamer PC

Processor : Intel QX6700 (Quad Core Extreme)
Motherboard : Asus P5Q
Ram : Kingston HyperX DDR2 2GB
HDD : Seagate Barracuda 500GB 32MB
Graphic Card : Galaxy 9800 GT Hybrid Power
DVDRW : Samsung 22X DVDRW
Optical : Internal Card Reader 40 in one
CPU Heatsink : Cooler Master Eclipse
Power Supply : Vantec Ion2 550 Watt True Power
Casing : Cooler Master Centurion
Monitor : 19" Samsung LCD

* Upgrade to 4GB RAM plus another RM 100

Package includes:Mouse and Keyboard

Price:RM 5000.00

Warranty:1 years

Dealing method:COD and postage

Location of seller:Ipoh

Contact method/details:Anas 019-2292055 or email mshahhanaz@yahoo.com.my

Age of item:NEW

Available Unit:5 units
ader yang berminat???

Pameran di ILP Ipoh

ini adalah backdated nyer report...


PAMERAN RADIO AMATOR DI ILP IPOH

pada 02/11/2008 pihak PARTS (Perak Amateur Radio Transmitter's Society) telah dijemput oleh Kelab Radio Amator ILP Ipoh yang baru sahaja ditubuhkan ke Hari Terbuka ILP Ipoh. Walaupun dijemput 'in short notice' kami 'consider'kan pameran kami ini berjaya...

Ucapan terima kasih untuk para petugas pameran yang bertungkus lumus menjayakan pameran ini.

Para Petugas :

9W2HBC : Anip Lemang
9W2DGG : Anas
9W2JOI : Abg Joi
9W2YIN : Cikgu Rahim
9W2YZB : Cikgu Siti (XYL Cikgu Rahim)
9W2SLJ : Pak Lope
9W2VHH : Abg Asri

tak lupa juga rakan-2 RA yg lain turut serta memeriahkan tapak pameran Seperti 9W2JPN Cikgu Ramli,9W2PSP Cikgu Akmal,9W2SBQ Mat Sony,9W2SDM,9W2SOJ,9W2YOP Pak Yop DJ,9W2COR,9W2PJM,9W2YZU Kak Yong dan ramai lagi.(kalau tak sebut nama sori noh)...

Change can happen...

This is one of Barack Obama campaign motto and he did make the changes and history...

President Amerika yang pertama warga African-american...
peh... negara yg cukup racist akhirnya akur dan memilih kulit yang berbeza...

more story kat sini..., kat sini... dan kat sini...


Kita kat sini mmg la takder racist.... tapi 'change can happen'...
kat Amerika tu bleh berlaku, kenapa tidak kita...

maybe we should think this term...

in state of saying and asking "why should i...." to " why not???"
bleh faham ker???
hehehehe.....

p/s teman bukan blogger politik, tapi teman rakyat marhaen yang ader mata dan telinga...
so kome PKR la sendiri...